TRE ® Tension, Stress and Trauma Release Exercises

De TRE methode is ontwikkeld door de Amerikaanse trauma-expert dr. David Berceli. Jarenlang woonde en werkte hij als hulpverlener in oorlogs-, en natuurramp gebieden. Hij ontdekte dat mensen lichamelijk hetzelfde reageren bij stress, maar anders omgaan met het verwerken ervan. De kinderen die zich spontaan emotioneel uitten, waren veel eerder van hun stress af dan de volwassenen die zich schrap zetten.

Uit je hoofd in je lijf

Door de te grote nadruk op het verstand is het vermogen om spanning te ontladen door losschudden en trillen bij veel mensen onderdrukt. Mentaal hebben we namelijk de behoefte om overal controle over te houden. Hierdoor blijft de spierspanning in het lichaam continue hoog. We blijven deze spanning in ons lichaam vasthouden, ondanks het feit dat het trauma of stressmoment al lang voorbij is.

Hoewel TRE van origine ontwikkeld is als traumatherapie om trauma te doorstaan en te verwerken, is het in de laatste 20 à 25 jaar ook effectief bewezen voor iedereen met chronische stress en spanning die meer welzijn zoekt in zijn leven.

De methode

De methode bestaat uit een serie fysieke oefeningen die het ontladingsmechanisme triggeren. Het spontane trillen dat daardoor ontstaat, geeft een uitweg aan vastgehouden spanning waardoor het lichaam langzaam terugkeert naar een kalme staat van zijn.

Volg het natuurlijke herstelmechanisme je eigen lichaam

De trillingen komen uit het centrum van de zwaartekracht van het lichaam voort, dat wordt beschermd door de psoas spieren.
Als het trillen in dit krachtige centrum opgewekt wordt, resoneert dat door het hele lichaam heen en ontspant diep zittende langdurige spanning van heiligbeen tot kruin. Als de spanning geleidelijk overal wordt vrijgemaakt in het lichaam, registreren de hersenen een daling van pijnsignalen en produceren zij nieuwe hormonen (Serotonine en Oxytocine) voor ontspanning en welbehagen. 

TRE is onder andere EFFECTIEF gebleken bij:

 • Het verhelpen van burn-out verschijnselen, overmatige vermoeidheid
 • verlichting van migraine
 • verminderen van rug-, nek- en schouderklachten
 • meer veerkracht
 • verlagen van (werk)stress, minder opwinding en conflicten (ook relationeel)
 • vermindering van piekeren
 • het krijgen van meer (nacht)rust, beter slapen
 • ontspannen van de bekkenbodem
 • Meer energie en uithoudingsvermogen
 • Minder vastgehouden spanning in het lichaam waardoor een vrijer gevoel
 • Verhoogde flexibiliteit

Ik ben een gecertificeerd TRE provider en sta vermeld op de internationale website traumaprevention.com. Het wordt aanbevolen om naar een gecertificeerd TRE ® provider te gaan om de oefeningen en zelfregulering op een veilige manier aan te leren! Je bent van harte welkom.