TRE ® Tension, Stress and Trauma Release Exercises

Doordat ik lichaamsgericht therapeut en masseur ben, kan ik je met mijn bredere kijk op het lichaam en zijn/haar spanningen goed ondersteunen.

TRE is vrij vertaald ‘oefeningen ten behoeve van het losmaken en loslaten van spanning en trauma’. Het omvat een serie van zeven oefeningen, die de spanning in de spieren helpt verminderen. Zij helpen spanningen los te laten, die veroorzaakt zijn door moeilijke levensomstandigheden, acute of langdurige stressvolle situaties of traumatische ervaringen.

Psoas spieren

Een belangrijke spiergroep die ons beschermt tijdens een traumatische gebeurtenis wordt gevormd door de psoas spieren. De psoas spier is een reflex-spier. Hij heeft als taak ons bovenbeen op te tillen wanneer er gevaar dreigt. Hierdoor wordt onze kwetsbare buik (met zijn vele organen) beschermd tegen stoten of verwondingen.

Zoogdieren hebben dit reflex ook. Zij trillen en schudden na een stressmoment om vervolgens door te gaan met hun leven alsof er niks gebeurd is. Zij hebben de angst en de spanningen eruit getrild. Iets wat de mens verleerd is. Wij gaan na een overweldigende ervaring door alsof er niks gebeurt is. Door deze ‘onafgemaakte beweging’ ontstaat er een juist een verkramping in ons systeem. Als de Psoas-spier samentrekt en dikker wordt trekt hij de onderrug naar voren. Daarvoor moeten de nek en schouderspieren het bovenlichaam naar achteren trekken om weer in evenwicht te komen. Klachten in de onderrug, heup, bekken zijn dan vaak het gevolg.

Meer lezen over TRE ? Lees mijn blog.

Hoe ziet een TRE-traject eruit?

We beginnen altijd met een kennismakingssessie waarin er tijd is voor een intake en je eerste ervaring met de TRE oefeningen. Op basis daarvan bepalen we samen de keuze voor 2 of 4  vervolglessen.  

Tijdens deze vervolglessen ondersteun ik je bij iedere stap en in jouw persoonlijke leerproces. Hierdoor herken je de signalen van je lichaam beter en raak je vertrouwd met de oefeningen. Na het traject zal je deze dan ook prima thuis kunnen blijven doen.

TRE pakket 1 Kennismakingssessie 1,5 uur met 2 vervolglessen van 1 uur 200,00 euro

TRE pakket 2 Kennismakingssessie 1,5 uur met 4 vervolglessen van 1 uur 290,00 euro

Ja, ik wil graag een afspraak maken.