Zonlicht is heerlijk


TRE Tension and Trauma Release Exercises

TRE is vrij vertaald 'oefeningen ten behoeve van het losmaken en loslaten van spanning en trauma'. Het omvat een serie van zes oefeningen, die de spanning in de spieren helpt verminderen. Zij helpen spanningen los te laten, die veroorzaakt zijn door moeilijke levensomstandigheden, acute of langdurige stressvolle situaties of traumatische ervaringen.

Een belangrijke spiergroep die ons beschermt tijdens een traumatische gebeurtenis wordt gevormd door de psoas spieren. De psoas spier is een reflex-spier. Hij heeft als taak ons bovenbeen op te tillen wanneer er gevaar dreigt. Hierdoor wordt onze kwetsbare buik (met zijn vele organen) beschermd tegen stoten of verwondingen.

Zoogdieren hebben deze reflex ook. Zij trillen en schudden na een stressmoment om vervolgens door te gaan met hun leven alsof er niks gebeurd is. Zij hebben de angst en de spanningen eruit getrild. Iets wat de mens verleerd is. Wij gaan na een overweldigende ervaring door alsof er niks gebeurt is. Door deze 'onafgemaakte beweging' ontstaat er een juist een verkramping in ons systeem. 
Als de Psoas-spier samentrekt en dikker wordt trekt hij de onderrug naar voren. Daarvoor moeten de nek en schouderspieren het bovenlichaam naar achteren trekken om weer in evenwicht te komen. Klachten in de onderrug, heup, bekken zijn dan vaak het gevolg.
De TRE-oefeningen lokken het trillen en schudden uit op een gecontroleerde manier. Op deze manier beginnen de opgewekte trillingen, ook wel neurogene tremoren genoemd, diepe en langdurige spanning in het lichaam los te maken. Ze komen uit het centrum van de zwaartekracht van het lichaam voort, dat wordt beschermd door de psoas spieren.
Als het trillen in dit krachtige centrum opgewekt wordt, resoneert dat door het hele lichaam heen en ontspant diep zittende langdurige spanning van heiligbeen tot kruin. Als de spanning geleidelijk overal wordt vrijgemaakt in het lichaam, registreren de hersenen een daling van pijnsignalen en produceren zij nieuwe hormonen (Serotonine en Oxytocine) voor ontspanning en welbehagen. 
Zie ook www.traumaprevention.com voor meer informatie.

In een persoonlijke kennismakingssessie leer ik je meer over TRE. We nemen stap voor stap de oefeningen door en je wordt ondersteund bij je leerproces. Het mooie van TRE is, dat je je lichaam het werk laat doen voor een diepe fysio-neurologische doorwerking en jij daarmee herstel en ontspanning ervaart van (chronische spanning) in je lichaam.
Uit ervaring is gebleken dat het in het begin een aantal keer begeleiden van de privé sessies helpt om de signalen van je lichaam beter te herkennen en er vertrouwd mee te raken, zodat je het echt in de vingers krijgt en je daarna de oefeningen thuis (al naar gelang je behoefte) kunt blijven doen.
Daarom bied ik ook de mogelijkheid voor een pakket van 3 of 5 sessies (inclusief de kennismaking sessie).